Informatie over varen

Vaarbewaarkaart
De Vaarbewaarkaart is een handig overzicht van vaartips, regels en seinen gedrukt op een stevige kaart die aan boord bewaard kan worden. Het doel van de Vaarbewaarkaart is om vaarders die voor het eerst het water op gaan of vaarders die niet zo vaak varen te helpen met handige tips en de belangrijkste regels. Voor de ervaren vaarders is de Vaarbewaarkaart een soort ‘spiekbriefje’ voor ‘hoe zat dat ook alweer met…

Klik hier voor de digitale versie van de kaart.

Binnenvaart Politie Reglement (BPR) 
Dit geldt voor alle wateren in Nederland die voor de scheepvaart openstaan, met uitzondering van de Boven-Rijn, de Waal, het Pannerdens Kanaal, de Neder-Rijn, de Lek, de Westerschelde, de Dollard en de Eems.

Klik hier voor het volledige BPR.

Heb ik een vaarbewijs nodig?
Je bent verplicht een Klein Vaarbewijs te hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een schip dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig. Als je een kleinere of langzamere boot bestuurt is een Klein Vaarbewijs niet verplicht, maar het is wel verstandig je in de regels te verdiepen.

Klein Vaarbewijs: Er zijn 2 niveaus van het klein vaarbewijs:

  1. Klein Vaarbewijs I (VBI):
    voor het varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Maar niet op Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
  2. Klein Vaarbewijs II (VB2):
    voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
    Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens.

Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen. Dat is wel zo veilig. Stichting Vamex (Vaarbewijs- en Marifoonexamens) adviseert daarom altijd een examen Klein Vaarbewijs I te doen, ook als je niet onder de vaarbewijsplicht valt.

Meer informatie: Lees de folder van de VAMEX: Vaarbewijs