Als recreatievaarder weet je hoe prettig het is om op het water te zijn. Om samen veilig te varen is het belangrijk dat alle vaarweggebruikers rekening met elkaar houden, onder andere door de vaarregels te kennen en zich ernaar te gedragen. En door rekening met elkaar te houden op het water. Varen doe je namelijk samen!

Belangrijkste tips:

 1. Begin met een goede voorbereiding. Tank, check, denk! Vul tijdig brandstof bij. Controleer je schip, de motor, het peil van de olie en koelwater en de staat van de accu. Haal de juiste informatie aan boord, bijv.: waterkaarten en almanak. Check de weersverwachting. Gebruik jouw gezond verstand op het water en denk vooruit.
 2. Ken de vaarregels, boeien, borden en tekens. Check de vaarbewaarkaart.
 3. Vaar rechts ofwel stuurboordwal.
 4. Kijk goed om je heen en óók regelmatig achterom. Dan zie je tijdig achteropkomende schepen.
 5. Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen.
 6. Een vuistregel: als je de schipper kunt zien, kan hij ook jou zien.
 7. Geef binnenvaartschepen de ruimte. Bewaar waar mogelijk afstand.
 8. Vaar een duidelijke koers, zodat andere schippers weten wat je doet.
 9. Let op uw snelheid. Zorg dat anderen geen last hebben van jouw boeg- en hekgolf en zuiging.
 10. Voor alcoholgebruik gelden dezelfde regels als op de weg. Het maximale alcoholpromillage is 0,5.

Heb ik een vaarbewijs nodig?

Je bent verplicht een Klein Vaarbewijs te hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een schip dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig. Als je een kleinere of langzamere boot bestuurt is een Klein Vaarbewijs niet verplicht, maar het is wel verstandig je in de regels te verdiepen.

Klein Vaarbewijs: Er zijn 2 niveaus van het klein vaarbewijs:

 1. Klein Vaarbewijs I (VBI): voor het varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Maar niet op Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
 2. Klein Vaarbewijs II (VB2): voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard. Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens.

Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen. Dat is wel zo veilig. Stichting Vamex (Vaarbewijs- en Marifoonexamens) adviseert daarom altijd een examen Klein Vaarbewijs I te doen, ook als je niet onder de vaarbewijsplicht valt.

Voor meer informatie ga naar ‘Veilig varen met het klein vaarbewijs’

Ook interessant

Hier komt een listing met pagina's die ook interessant zijn voor de bezoeker.